Τώρα είναι Οκτώβριος 20th, 2020, 1:51 pm

Ώρα
Σύνδεση


Anonymous


Αναζήτηση


Σύνδεσμος Δ. Συζήτησης

Σύνδεσμοι

phpbbgr.com

phpbbgr.com

phpbbgr.com

phpbbgr.com

phpbbgr.com

greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων
phpbbgr.com
Δημιουργία νέου θέματοςΔημιουργία απάντησης Σελίδα 1 από 1   [ 1 Δημοσίευση ]
Συγγραφέας Μήνυμα
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Φεβρουάριος 8th, 2012, 7:10 pm 
Ειδικευόμενος
Ειδικευόμενος
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Ιανουάριος 10th, 2011, 6:54 pm
Δημοσιεύσεις: 1461
Τοποθεσία: Νέα Φιλαδέλφεια
Όνομα: Μηνάς
RC: Team Losi 8ight 2.0
Motor: Picco P3R EVO
Παραθετω ενα κειμενο το οποιο αναφερεται στην σωστη επιλογη ελαστικων και ζαντων.Από τι αποτελείται ο τροχός του αυτοκινήτου μας; Ποιος είναι ο σωστός τύπος ελαστικού; Πώς «διαβάζεται» ένα ελαστικό; Τι ζάντα να επιλέξουμε; Ταιριάζουν όλες οι ζάντες σε όλους τους τύπους αυτοκινήτων; Ας δώσουμε τις απαντήσεις βήμα βήμα!


Τύποι ελαστικών

Σήμερα έχουν επικρατήσει τα ελαστικά τύπου radial, χωρίς σαμπρέλα, τα οποία συναντάμε στη συντριπτική πλειονότητα των επιβατικών αυτοκινήτων. Από εκεί και πέρα, τα ελαστικά χωρίζονται σε κατηγορίες, ανάλογα με τη χρήση για την οποία προορίζονται. Ο συνηθέστερος τύπος στη χώρα μας είναι τα «θερινά» ή «υψηλών επιδόσεων», ενώ ακόμα υπάρχουν τα «all weather» ή «παντός καιρού», τα «all terrain», που συνήθως φορούν τα τετρακίνητα εκτός δρόμου οχήματα και τα SUV, καθώς και τα «S+M», που συνήθως ονομάζουμε και «χειμερινά». Αναλόγως των καιρικών συνθηκών και του οδοστρώματος, ένα σωστό ελαστικό μπορεί να κάνει τη διαφορά που χρειάζεται σε ό,τι έχει να κάνει με την οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου μας.


«Διαβάζοντας» το ελαστικό


Διαστάσεις: Στο πλάι του ελαστικού, εκτός από τη μάρκα και τον τύπο, υπάρχει πάντα ένας κωδικός που δίνει τις ακριβείς διαστάσεις του. Ο κωδικός αυτός είναι της μορφής ΧΧΧ/ΨΨ/RZZ. O αριθμός ΧΧΧ αναφέρεται στο πλάτος του ελαστικού σε χλστ., ο ΨΨ στον επί τοις εκατό λόγο του ύψους του προφίλ του ελαστικού προς το πλάτος του, το R δείχνει ότι είναι τύπου radial και ο αριθμός ΖΖ δείχνει τη διάμετρο της ζάντας σε ίντσες. Μπερδευτήκαμε; Ας δούμε ένα παράδειγμα:

Ένα ελαστικό με κωδικό 205/55/R16 έχει πλάτος πέλματος 205 χλστ., ύψος προφίλ το 55% του πέλματος (δηλαδή 55% του 205 = 112,75 χλστ.) και διάμετρο 16 ίντσες (= 16x25,4 = 406,4 χλστ.).


Δείκτης ταχύτητας: Τον κωδικό της διάστασης του ελαστικού ακολουθεί ένα κεφαλαίο λατινικό γράμμα. Συνήθως βλέπουμε τα S, T, U, H, V, Ζ ή W. Το γράμμα αυτό είναι ο λεγόμενος «δείκτης ταχύτητας» του ελαστικού και δείχνει για ποια μέγιστη ταχύτητα είναι κατασκευασμένο. Προσοχή: επ’ ουδενί ισχύει το «όσο περισσότερο τόσο καλύτερα». Για παράδειγμα, ένα ελαστικό με δείκτη W (μέχρι 270 χλμ./ώρα) θα λειτουργήσει σωστά σε μια Porsche 911, αλλά η γόμα του είναι τόσο σκληρή που δε θα φτάσει ποτέ στη θερμοκρασία λειτουργίας του, αν τοποθετηθεί σε ένα μικρομεσαίο αυτοκίνητο που κινείται στην πόλη.


Ημερομηνία κατασκευής: Στο πλάι του ελαστικού υπάρχει χαραγμένος ακόμα ένας κωδικός, ο «κωδικός ηλικίας». Είναι ένας τετραψήφιος αριθμός του οποίου τα δύο πρώτα ψηφία αναφέρονται στην εβδομάδα και τα δύο τελευταία στο έτος κατασκευής του ελαστικού. Έτσι, ένα ελαστικό με κωδικό ηλικίας 3405, όπως αυτό της φωτογραφίας, έχει κατασκευαστεί την 34η εβδομάδα του 2005. Πριν αγοράσουμε ελαστικά, ελέγχουμε οπωσδήποτε τον κωδικό αυτό. Το ιδανικό είναι τα ελαστικά μας να έχουν ηλικία μικρότερη των 6 μηνών, ενώ αποφεύγουμε πάση θυσία την αγορά τους, αν έχουν μείνει στο... ράφι για πάνω από 12 μήνες, ειδικά στο ξηρό και θερμό κλίμα της χώρας μας.


«Διαβάζοντας» τη ζάντα


Διάσταση: Σε όλες τις ζάντες, στην εσωτερική ή εξωτερική πλευρά τους, θα δείτε έναν κωδικό διάστασης του τύπου ΧJxΨΨ, για παράδειγμα, 6Jx13. O πρώτος αριθμός είναι το πλάτος της ζάντας και ο δεύτερος η διάμετρος, και τα δύο μετρημένα σε ίντσες. Έτσι, η ζάντα του παραδείγματος είναι 6 ίντσες φαρδιά και έχει 13 ίντσες διάμετρο.


Συμβατότητα: Πριν επιλέξουμε ζάντες, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι ταιριάζουν με το αυτοκίνητό μας. Γι’ αυτό, χρειαζόμαστε τουλάχιστον δύο μεγέθη, τα οποία έχει επικρατήσει να ονομάζουμε «καρέ» και «offset». Το καρέ είναι ένας αριθμός του τύπου XxΨΨΨ, όπου το X δηλώνει τον αριθμό των μπουλονιών και το ΨΨΨ τη διάμετρο του κύκλου που διέρχεται από τα κέντρα των μπουλονιών σε χλστ. Για παράδειγμα, 4x100: εδώ το 4 δηλώνει ότι η ζάντα έχει 4 μπουλόνια και το 100 ότι η διάμετρος του κύκλου που διέρχεται από τα κέντρα των μπουλονιών είναι 100 χλστ. Το offset δείχνει πόσο απέχει το κέντρο του ελαστικού από το σημείο στήριξης του τροχού και δηλώνεται από έναν κωδικό του τύπου ΕΤΧΧ, για παράδειγμα, ΕΤ45, κάτι που σημαίνει ότι η ζάντα έχει θετικό offset 45 χλστ. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τους αριθμούς καρέ και offset που ταιριάζουν στο αυτοκίνητό μας πριν επιλέξουμε ζάντες, γιατί μια ζάντα με λάθος καρέ απλώς δε θα ταιριάζει στο αυτοκίνητο, ενώ μια με λάθος offset θα μεταβάλει δραματικά προς το χειρότερο την οδική συμπεριφορά του και την απόκριση του τιμονιού.


Αλλάζοντας διάσταση: Αν θέλουμε να αλλάξουμε διάσταση ελαστικών στο αυτοκίνητό μας, πρέπει να θυμόμαστε τον εμπειρικό κανόνα του «+20 στο πέλμα, -10 στο προφίλ, +1 στη διάμετρο». Kι αυτό γιατί καλό είναι η συνολική διάμετρος του τροχού να παραμένει περίπου ίδια πριν και μετά την εκάστοτε αλλαγή. Στο σχήμα βλέπουμε ελαστικά σε ζάντες 15, 16 και 17 ιντσών, που, όμως, είναι παρόμοια σε συνολική διάμετρο.


Καταλήγοντας: Οφείλουμε να έχουμε κάπου σημειωμένα όλα τα νούμερα και τους κωδικούς που αναφέραμε. Όσα δεν αναγράφονται πάνω στα ελαστικά και στις ζάντες μπορούμε να τα μάθουμε από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου μας. Διαλέγουμε ζάντες και λάστιχα μέσα στις διαστάσεις που προβλέπονται, αποφεύγοντας τις υπερβολές και φροντίζοντας πάντα να ταιριάζουν τόσο μεταξύ τους όσο και με το αυτοκίνητο. Κάνουμε ζυγοστάθμιση κάθε φορά που αντικαθιστούμε ή επιδιορθώνουμε λάστιχο και φουσκώνουμε στις πιέσεις που συνιστά ο κατασκευαστής.

_________________
Ελληνικό Φόρουμ Μοντελισμου http://www.rc-tunerz.com/index.php
Εικόνα


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματοςΔημιουργία απάντησης Σελίδα 1 από 1   [ 1 Δημοσίευση ]


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
cronPowered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
twilightBB Style by Rc-Tunerz.com RC-Tunerz.com


Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com